V nakladatelství Academia právě vychází nová kniha našeho kolegy Martina France s názvem Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945-1970.
Srdečně vás zveme na křest knihy, který se uskuteční v Café Academia 12. února 2025 od 17:30 hodin. Více informací naleznete zde.
Publikace přináší celkový pohled na dějiny výživy a stravování od poválečné bídy a přísného přídělového systému až po velký rozmach české haute cuisine na konci šedesátých let. Autor se zaměřil jak na domácí vaření, tak stravování v restauracích i v jídelnách. Ukazuje, jak se utvářely ceny potravin a co lidé vnímali jako luxus. Zkoumá nejrůznější aspekty ovlivňující stravovací návyky a zaměřuje se i na dobovou propagaci zdravé výživy a na prosazování inspirací ze zahraničí. Problematiku zasazuje do širokého kontextu kulturních, sociálních, hospodářských, ale i politických dějin. Dozvíte se, jak se u nás konzumovalo velrybí maso, co rád jídal Antonín Zápotocký, jak se v padesátých letech přejmenovalo tournedos Rossini, jak se sháněla čočka a játra i jak se bojovalo proti obezitě.
Orální historie - soudobé dějiny
Univerzita Karlova
Fakulta humanitních studií
Pátkova 2137/5
182 00 Praha 8-Libeň
Česká republika
doc. PhDr. Jan Horský, Ph.D., garant studijního programu
Mgr. Jana Wohlmuth Markupová, Ph.D., zástupkyně garanta
Mgr. Monika Baláž Picková, tajemnice studijního programu